5 maart 2021
Eerste verplaatsbare Baseball5 veld van Nederland start in Zuidoost

Zuidoost heeft een sportprimeur. Het eerste verplaatsbare Baseball5 veld in Nederland komt in sportpark Bijlmer. Donderdag 4 maart om 14.00 uur is de in gebruik name. Dan werpt Jakob Wedemeijer (portefeuillehouder Sport binnen stadsdeel Zuidoost) de eerste bal naar Danny Rombley, voormalig honkbalinternational voor Nederland. Daarna is het de beurt aan de jeugd. Voor hen is het veld bedoeld.

Wedemeijer verwacht dat het veld in een grote behoefte voorziet. “Baseball is net als andere Amerikaanse sporten populair in Zuidoost. Ik weet zeker dat veel jongeren uit Zuidoost hier gebruik van gaan maken. Dat zagen we al de dagen voor de officiële in gebruik name.”

Uitgroeien tot nieuwe urban sport

Het veld is geplaats op het Bijlmersportpark bij de atletiekbaan en kan eenvoudig worden verplaatst naar andere sportlocaties in Amsterdam. Hiermee kan baseball5 uitgroeien tot een nieuwe urban sport in Zuidoost. Inmiddels is er een initiatief om een baseball5 vereniging op te zetten. Als het aan stadsdeel Zuidoost ligt komt er ook een permanent honkbalveld.

Ideale spelvorm

Baseball5 is een urban variant van honkbal en softbal. Het is een innovatieve spelvorm die wordt gekenmerkt door zijn snelle wedstrijden met 2 teams van 5 spelers. Alles wat je nodig hebt is een kleine bal. Door het kleine veld van 20 x 20 meter en de kleine teams, is het spel snel en dynamisch en daardoor heel attractief om het zelf te spelen en om naar te kijken. Daarmee is Baseball5 een ideale spelvorm in de wijk.