23 oktober 2021
EK Schaken voor doven in Zuidoost

De afgelopen dagen (van 18 tot en met 22 oktober) heeft het Europees Kampioenschap Schaken voor doven plaatsgevonden in Amsterdam Zuidoost. De Amsterdamse dovenschaakclub Tot Ons Genoegen (TOG) organiseerde deze editie voor de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond) en het ICCD (International Chess Committee of the Deaf) in het Bijlmer Sportcentrum in Zuidoost. Het was voor het eerst dat het EK gehouden werd in Amsterdam. Dit speciaal t.g.v. het 100 jarig bestaan van TOG (komt wekelijks bijeen aan de Stadhouderskade). In het verleden was Zuidoost regelmatig het strijdtoneel voor EK’s en WK’s van de denksport, denk aan het Bijlmer Damtoernooi.

Sport is een belangrijk onderdeel binnen de gemeenschap van doven en slechthorenden. Zo kent de communicatie tussen doven en slechthorenden andere nuances dan die tussen horenden. Waar horenden soms genoeg hebben aan een half woord, hebben doven vaak genoeg aan een blik. Veel mensen met een auditieve beperking zijn visueel gevoeliger. Dat betekent ook dat zij meer last hebben van ‘visueel lawaai’, zoals lichtflitsen, en dat zij sneller afgeleid zijn door bewegingen in hun blikveld. Dovensport biedt een gelijk speelveld voor de sporters.

Het EK Schaken voor doven is in de eerste plaats een sportief evenement, maar heeft ook een sociale en maatschappelijke functie. In totaal hebben 125 schakers uit 24 landen meegedaan. Onbekend is of er ook spelers uit Zuidoost hebben meegedaan.