21 april 2021
Meiden en vrouwen, kom in beweging!

Het aantal meiden dat sport, blijft achter bij de jongens. Helaas. Terwijl sporten plezier geeft en gezond is. Het maakt sterk en weerbaar, en het bepaalt mede je identiteit. Ook kan je leuk en goed werk doen in de sportsector. Amsterdam gaat meiden- en vrouwensport stimuleren. Daarvoor hebben we een plan met 25 acties.

Ons doel: 70 procent van de meiden en vrouwen aan het sporten in 2024. Aan het begin van de coronapandemie sportte 64 procent. Om aan de 70 procent te komen, moeten er zo’n 8.500 meer meiden en vrouwen gaan sporten.

Andere sporten

We gaan goed kijken waar meiden kunnen sporten, en welke sporten de sportaanbieders het beste kunnen aanbieden. We gaan deze aanbieders helpen met hun aanbod: wat werkt, welke sporten zijn geliefd en welke activiteiten kunnen ze nog meer aanbieden, zoals bijvoorbeeld urban sporten. Een overzicht van sporten en sportaanbieders kun je op deze website vinden.

Veilige sportclubs

Sportclubs investeren in veiligheid: meiden en vrouwen moeten er een veilig gevoel hebben. Dat doen ze met goede lampen, bereikbare fietsenstallingen en het aanpakken van seksuele intimidatie. Ook komen in de openbare ruimte meer vrouwentoiletten voor de urban sporters.

Trainer/trainster worden

Meiden worden gestimuleerd trainer te worden van jongens-, gemengde- of meidenteams. We gaan de clubs helpen bij het werven van vrouwelijke trainers én het vinden van goede locaties waar meidenteams kunnen sporten.

Een campagne met bekende en onbekende rolmodellen laat zien hoe gezond en leuk sporten is en dat werken in de sport een mooie carrièrestap kan zijn. In Zuidoost kan je je bijvoorbeeld opgeven voor de LSR-cursus. Zie in een eerder nieuwsbericht hoe je je kunt aanmelden.

Alle sporten zijn voor jongens én meiden

We rekenen af met het idee dat bepaalde sporten alleen voor jongens zijn, zoals rugby en kickboksen. Meiden kunnen natuurlijk álle sporten beoefenen. Dat laten we zien, en ook het plezier dat sporten geeft. Kinderen tot en met 12 jaar willen we zo lang mogelijk gemengd laten sporten.

Vrouwenkampioenschappen

Verder gaan we ons best doen om meer vrouwenkampioenschappen, zoals het WK Vrouwenvoetbal 2027, naar Amsterdam te halen. Zien sporten, doet sporten. Daarnaast hebben we in de stadsdelen deze periode het EK Meidenvoetbal en de activiteiten daaromheen.

Leuke meidenactiviteiten

Sport is meer dan een leuke hobby. We laten ook zien dat je in deze sector aan het werk kunt. Via de Johan Cruyff- en Krajicek Foundation worden 14 vrouwelijke professionals (bijvoorbeeld buurtsportcoaches en jongerenwerkers) opgeleid tot Coach van het Cruyff Court. Zij leiden ieder 8 meiden op tot Hero van de Court. Deze meiden gaan vervolgens meidenactiviteiten organiseren in de wijk. In Zuidoost hadden we laatst een meidendag in het Bijlmer Sportcentrum maar ook activiteiten gericht op meiden. Houd dus de nieuwsberichten in de gaten!

https://www.amsterdam.nl/sport/