12 mei 2020
Nieuwe plannen voor Sportpark Strandvliet

In de raadsvergadering (12-05-2020) van buurgemeente Ouder-Amstel, zijn de nieuwe plannen voor sportpark Strandvliet benoemd, en uiteraard mogelijke consequenties voor haar gebruikers. Sportpark Strandvliet maakt deel uit van het project De Nieuwe Kern (DKN), dat circa 4.500 – 6.000 woningen gaat realiseren in de omgeving van de Johan Cruijff Arena (richting Duivendrecht).

Voorlopig plan is dat de huidige sportaccommodatie plaats maakt voor woningen, kantoren en infrastructuur (exacte vormgeving is niet gegeven) en dat de huidige sporten verhuizen. Momenteel kent het sportpark twee kunstgrasvelden en een grasveld voor voetbal (met kantine), bespeelt door de voetbalvereniging FC Amsterdam (voorheen FC Amstelland) en zes buiten tennisbanen (met kantine) bespeelt door de tennisvereniging LTC Strandvliet.

In een toelichting op het project DKN gaf wethouder van der Weele (Ouder-Amstel) aan dat het plan is dat de voetballers verhuizen naar het slibdepot bij de tuinhuisjes bij Duivendrecht. Tevens is de initiële inzet om de tennisbanen te situeren op de Gaasperdammertunnel (A9). Mocht dat niet lukken dan is de vervolgoptie tennis op het eerder benoemde slibdepot, aldus de wethouder. Overigens is het zo dat de sportvelden een tijdelijk karakter zullen hebben, maximum tien jaar. Opvallende is dat in 2010 de amateursportverenigingen van sportpark de Toekomst zijn verhuisd naar het Bijlmersportpark, onder het motto: haal de sport terug in de wijk. Wellicht dat de sporters van de tijdelijke velden in DKN de nieuwe bewoners zullen zijn.

Niet alleen de amateursport wijzigt van locatie, ook voor AFC Ajax volgen er veranderingen. Zo wordt het huidige P2 omgebouwd naar een klein stadion, waar dan de Ajax dames gaan voetballen. Op deze ruimte zal plaats zijn voor 2300 parkeerplekken (met kantoren en ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, inclusief een buitensportprogramma).

De plannen spelen in de periode 2020 – 2023. Momenteel loopt een participatieproces, waarbij nog voor de corona crisis de sport bijeen is geweest om mee te denken over DKN. Bericht is dat er voor de golfclub de Amsterdam Old Course, geen bestemming is in DKN. Zie: https://www.samenmakenweouder-amstel.nl/de+nieuwe+kern+2/bijeenkomsten+en+planning+dnk/bijeenkomst+sportverenigingen+9+maart+2020/default.aspx

Het zijn voorlopige plannen, waarbij de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam samen optrekken voor de participatie en nadere invulling. Insteek is wel dat Amsterdam de kosten draagt voor de verplaatsing van de sport.