11 december 2022
Amsterdamse Sportclubs in zwaar weer

Zeker zes Amsterdamse sportclubs staan door o.a. de hoge energieprijzen op omvallen, onbekend is of sportclubs uit Zuidoost bij deze zes behoren. In drie dagen kwamen er meer dan 200 meldingen binnen van sportclubs in acute nood, waarvoor het voortbestaan op korte termijn onzeker is. Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) doet momenteel een onderzoek onder de sportclubs in Nederland.

Voorzitter van de RVVB, Daniel Klijn (bekend van de presentatie ‘Besturen met Visie’, gedaan tijdens één van de sportcafés in Zuidoost) geeft aan dat veel sportclubs hebben gemeld momenteel maar liefst het vijfvoudige kwijt te zijn aan energiekosten: “Bedragen die niet kunnen worden doorberekend via contributie aan de leden, die het ook al moeilijk hebben”, aldus Klijn. Er komt weliswaar een landelijk noodfonds, maar dat betekent een tegemoetkoming van ca. 3.000 euro voor de sportclubs. Minister van Sport Conny Helder heeft al aangekondigd dat de bodem van de schatkist is bereikt, en dat er dus niet meer voor de sportclubs in het vat zit.

De gemeente Amsterdam werkt momenteel ook aan een noodmaatregel, aldus een woordvoerder van wethouder Sport Sofyan Mbarki in Het Parool (donderdag 8 december 2022). Het eerste deel van deze regeling wordt komende week bekend, het tweede deel van de regeling volgt in 2023.

Naast de noodmaatregel kent de gemeente Amsterdam ook de regeling voor ‘Versterken Sportclubs’. Voor het versterken kader (trainers, bestuursleden en vrijwilligers) en het volgen van opleidingen kan tot medio december 2022 max. € 5.000 worden aangevraagd. Bekend is dat meerdere sportaanbieders uit Zuidoost een aanvraag hebben ingediend bij de accounthouders Sport van Amsterdam.

Grote vraag voor een aantal sportverenigingen is of ze zich tijdig uit de financiële nood weten te redden, om in ieder geval te overleven.