16 oktober 2023
Bowls Club Gaasperdam: “Wij zijn de leukste club van Amsterdam”.

In de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’ belichten we elke maand een betrokkene uit het domein Sport en Bewegen uit Zuidoost. Dat kan een (top)sporter zijn, een sportaanbieder, een medewerker van het team Sportstimulering Zuidoost of een bestuurder van een sportclub. Deze keer in de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’: Inge van Enter (voorzitter), Ruud Bötcher (lid), Ida Andreas (oud-voorzitter) en Jeannette Hertroys (PR & Communicatie, allen bestuurs- of kaderleden van de Bowls Club Gaasperdam, een vereniging welke ruim dertig jaar actief is in Zuidoost. Met de kaderleden kijken we terug naar de historie van de vereniging maar ook werpen we de bowls in de toekomst van de Bowls Club Gaasperdam.

Bowls Club Gaasperdam: “Wij zijn de leukste club van Amsterdam”.

Gestart als koersbalclub

De vereniging Bowls Club Gaasperdam (BCG), kent een oprichtingsdatum in 1996, maar de eerste bowls rolden in Zuidoost al in 1991. De bowlssport komt oorspronkelijk uit Engeland. “Bowls is in Engeland een grote sport, in elke buurt is er een plek waar de bewoners bowls spelen”, met gevoel voor de sport benoemd oud-voorzitter Ida Andreas het belang van bowls in Engeland. Eind jaren tachtig zijn de eerste bowlsclubs in Nederland gestart. “Begin jaren negentig zijn we begonnen met de sport koersbal, en dat is geëvolueerd naar de uitvoering van bowls”, stelt Ruud Bötcher, wiens vader betrokken was bij de oprichting van de sport en de vereniging in Gaasperdam. “We zijn de enige bowlsclub in Amsterdam”, vult Bötcher aan.

De sport bowls

Bowls is een sport die tactiek, techniek en inzicht combineert. De sport is ietwat vergelijkbaar met jeu de boules, wat vooral buiten wordt gespeeld. De opdracht is om de zwarte ballen, de bowls, zo dicht mogelijk bij het witte balletje ‘the jack’ te plaatsen. Voorzitter Inge van Enter over de sport: “Bowls is spectaculair, spannend en goed voor je gezondheid. De sport vraagt bepaalde vaardigheden van de sporter. Vanwege de speelmat wordt bowls binnengespeeld, met sporthal Gaasperdam hebben we een hele mooie faciliteit om het spel te spelen. Bowls verdient een breder publiek, is eigenlijk een ideale sport voor de senioren uit de buurt”.

Ledenwerfactie

Recent is de vereniging gestart met acties om nieuwe leden te werven voor de Bowls Club Gaasperdam (BCG): “Wij zijn de leukste club van Amsterdam”, opent Jeannette Hertroys op de vraag wat de club te bieden heeft voor potentiële leden. Jeannette en de andere kaderleden zijn actief om de vereniging onder de aandacht te brengen van senioren: “We hebben vaker acties gedaan om nieuwe leden te werven, zijn zelfs een keer op TV geweest en zoeken nu met name 55+ ers uit de regio (Gaasperdam, Amsterdam en omstreken) om onze club te versterken”. De drie metgezellen aan tafel (Inge, Ida en Ruud) benadrukken het gezellige karakter van BCG en de behoefte aan nieuwe leden. Graag introduceren ze het spel bij de doelgroep: “Nadeel is dat het spel gespeeld wordt op een brede mat (30 bij 4 meter), die niet zomaar te verplaatsen is, waardoor we moeilijk demonstraties kunnen geven buiten de sporthal Gaasperdam, al hebben we wel een keer bij Nellestein een demo gegeven”, vult Ruud aan. “Bewoners met een Stadspas met groene stip kunnen via deze regeling zelfs gratis sporten”. Naast buurthuizen werft de club ook in seniorencomplexen.

Specifiek wordt nog benoemd dat een goede conditie niet nodig is om mee te doen, ook kent de club spelers met een handicap. “Kennismaken is altijd mogelijk, op dinsdagmiddag spelen we in de sporthal Gaasperdam. Aanvullend is het mogelijk om twee kennismakingslessen te volgen”, Jeannette en de anderen verwelkomen graag geïnteresseerde leden bij de club.

Flyers liggen klaar, aandachtspunt is het actualiseren van de BCG website.

Verenigingsondersteuning 

Bij het zoeken naar leden en het versterken van de vereniging zijn een aantal mogelijkheden in beeld. Jeannette: “We zijn als bestuur en kader met het team Sportstimulering van Zuidoost in gesprek, daarnaast hebben we als opties de verenigingsondersteuners van de gemeente en de buursportcoaches van Teamsportservice Amsterdam (TSA). De 55+ deelnemers aan de Senioreninstuif Zuidoost van TSA, zijn zeker op dinsdagmiddag welkom in de sporthal. Ook bij de Bowls bond NIOBB (Nederlandse Indoor & Outdoor Bowls Bond, red.) willen we nog lijntjes uitgooien. Tevens zijn we in gesprek met zorginstellingen uit Zuidoost (diëtisten, huisartsen en fysiotherapeuten), want Bowls is een ideale sport voor een gezonde levenshouding”. Tot slot gaat de club graag in gesprek met de Gebiedsmakelaar en de buurtverenigingen.

Kortom de Bowls Club Gaasperdam timmert stevig aan de weg en nodigt geïnteresseerden uit voor een kennismaking op dinsdagmiddag.

Sportaanbod van Bowls Club Gaasperdam (BCG):

Indoor:

  • Dinsdag (13:00 tot 16.30 uur)            Sporthal Gaasperdam

Wilt u kennismaken dan graag 10 minuten eerder even melden in de zaal.

Informatie:      www.bowlsclubgaasperdam.nl

Email:             bowlsclubgaasperdam@gmail.com