2 oktober 2023
Zuidoost e.o even kloppende hart van Topsport

Afgelopen vrijdag was e regio Zuidoost even het kloppende hart van bijna alles wat in Nederland met Topsport te maken heeft. Een kleine 200 aanwezigen, w.o. coaches, topsporters, veel sportjournalisten en meer waren in de urbanisatie van Zuidoost verzameld voor de presentatie van het nieuwe boek ‘Handboek Topsport’ van Charles van Commenée.

Afgelopen jaren heeft Zuidoost meerdere kampioenen voortgebracht. Daarvoor is uiteraard talent nodig en doorzettingsvermogen, maar ook een goede begeleiding, een topsportbegeleiding. Vraagstelling vooraf aan de boekuitreiking was: ‘Hoe woke is Topsport?’ en ‘Wat draagt topsport bij aan de maatschappij?’. Vragen die werden beantwoord door een reeks coaches en topsporters w.o.: Marianne Timmer (en haar radio eega Peter Heerschop), AZ-directeur Robert Eenhoorn, Jeroen Dekker., Gregory Sedoc, Ricardo Clarijs, Anicka van Emden en Peter Murphy. Een aantal van hen ging in discussie met gastheer en schrijver van het boek Charles van Commenée. Statement vanuit de topsporters was dat Topsport zeker niet woke is, maar dat een benadering zoals vroeger wel eens gedaan werd, niet meer kan. Kunst blijft wel om het maximale uit een topsporter te halen.

Ook de vraag wat topsport bijdraagt aan de maatschappij kreeg een helder antwoord. Jeroen Otter: “Ik bejaardentehuizen worden de schema’s aangepast aan voetbal, wieler- en schaatswedstrijden. Topsport vermaakt de mens en geeft een zinvolle invulling aan de topsporters en coaches, maar aan een ieder die het volgt of volgen wil”. Ofwel topsport is belangrijk voor de medemens aldus de coaches.

Dan het hoogtepunt van de bijeenkomst, de uitreiking van zijn nieuwe boek ‘Handboek Topsport’. Schrijver en atletiekcoach Charles van Commenée had hiervoor de Team Jumbo Visma (TJV) staf uitgenodigd. Na een paar goede flessen wijn als dank voor een prachtig wielerseizoen, kreeg Merijn Zeeman (aanwezig met Richard Plugge) het ‘Handboek Topsport’ uitgereikt. Ook de redactie kreeg het boek mee, wie weet staat er binnenkort weer een nieuwe kampioen op in Zuidoost. Doel is dat het boek in ieder geval inzicht geeft in de beleveniswereld van de sporter, voor vele n een onbegrepen wereld. Een boek wat elke sporter in zijn sporttas zou moeten hebben, aldus de schrijver.