13 juni 2021
EK2020 en EK2000 in Zuidoost

Vandaag start het EK2020 in Amsterdam, dit met de wedstrijd Nederland – Oekraine. Nu is de wedstrijd al voor een beperkt aantal mensen vanwege Covid, voorwaarde is ook dat je lid bent van de Supportersvereniging e.d. Inschatting is dat er maar weinig mensen uit Zuidoost in de Johan Cruyff Arena zullen zijn, waar normaal gesproken met Ajax aardig wat volk uit Zuidoost aanwezig is.

Ook bij de EK2000 konden uiteindelijk maar weinig mensen uit Zuidoost aanwezig zijn. Natuurlijk de stadions mochten vol, en er zaten zeker ook bewoners uit Zuidoost in de Arena, maar het stadsdeelbestuur had in 2000 besloten dat er een toegankelijk EK2000 event moest komen voor de bewoners, maar ook voor de sport- en cultuurclubs uit Amsterdam Zuidoost. En dat kwam er. Uit het boek ‘Sport en Bewegen in Zuidoost’ een weergave van dit side event voor de bewoners. Een uiterst sociale insteek van de raad ën DB destijds. Onderstaand de passage uit het boek wat binnenkort verschijnt.

“De Amsterdam ArenA (anno 2021: Johan Cruijff ArenA) is een van de stadions waar tijdens het EK2000 de EK-wedstrijden werden gespeeld. Voor de meeste bewoners uit Zuidoost was het EK2000 niet echt toegankelijk. Met een budget van het stadsdeel besloten de voetbalclubs uit Zuidoost om een alternatief festijn te organiseren in Zuidoost. De plannen voor dit evenement werden gemaakt in Club Liberty (H-buurt). Alle clubs stelden vrijwilligers beschikbaar. Er was een circustent besteld en daarnaast een sport- en muziekprogramma. Dit kon door de bewoners uit Zuidoost bezocht worden tijdens de EK2000.

Op de dag dat de circustent geleverd werd bij het (oude) Bijlmer Sportcentrum, waren echter de aangemelde vrijwilligers niet aanwezig. Trekker Jan Focke ging hierop naar Fazantenhof en wist een groep drugsverslaafden te motiveren om bij 35 graden de tent op te bouwen. Dat is gelukt. Ofwel een sportevenement van de bewoners – en voor de bewoners van Zuidoost!”

Bron: Sport en Bewegen in Zuidoost (2021). Uitgeverij: Boris Brigade.