27 januari 2023
FC Amsterdam dit weekend naar nieuw sportpark (Buitensingel)

Voetbalvereniging FC Amsterdam verplaatst dit weekend haar activiteiten van sportpark Strandvliet naar een geheel nieuwe sportpark op de Buitensingel, gelegen aan de rand van Duivendrecht, naast de tuinhuisjes en het verlaten park Amstelborgh en de snelweg A2. Volgens de eigen website van FC Amsterdam is deze ietwat acute verhuizing niet plots, maar een resultaat van een kort geding en de omstandigheden, zo werden deze vrijdagmiddag de laatste doeltjes op sportpark Strandvliet ontmanteld, dus is spelen dit weekend geen optie. En de rechter stelt dus dat er voldoende is gerealiseerd om dit weekend ‘Buiten’ te spelen.

Al ruim een jaar zijn diverse aannemers actief op het nieuwe sportpark aan de Buitensingel. Een sportpark waarop wel wat is af te dingen. Jarenlang is door Zuidoost (Sportadviesraad, politici en de voetbalclubs sv Bijlmer en KSJB) gepleit voor een sportpark in hartje Bijlmer. Dit vanwege de verkeersonveilige situatie op sportpark de Toekomst (grote weg oversteken), en natuurlijk het feit dat de jeugd uit Zuidoost lekker kan ballen in de eigen wijk. In 2010 zijn velden beschikbaar gekomen in het Bijlmerpark. Een sportpark dat in 2023 in het weekend voor zeker 50% benut wordt door voetbalscholen. Opvallende is dat de wethouder Sport, de heer Sofyan Mbarki, deze week in Het Parool stelt dat commerciële sportaanbieders, zoals voetbalscholen, plaats moeten maken voor sportclubs. Een oproep die Mbarki eerder op band deed tijdens het XL Sportcafé (najaar 2022). Vreemd dus dat een voetbalclub verplaatst wordt naar de randen van de wijk, in plaats van dat bestaande capaciteit in de wijk wordt benut. (Het aantal kleedkamers en de parkeer-problematiek is wellicht een issue, maar daar waren toch goedkopere alternatieven voor te bedenken is de opinie in de sportwereld).

In 1974 rolde de eerste bal op sportpark Strandvliet. Fusievereniging FC Amstelland had na en verplaatsing uit Oost (TDW/Centrum en Watergraafsmeer) vanwege de nieuwe A10, een nieuwe plek gekregen op sportpark Strandvliet. Illustere namen destijds: Jaap Wildschut, Albert en Annie Daamen, Jan Linden, Jaap en Teuni Bijster, Cor Verkerk, Loui Fatehmohamed, Piet Kerkhof, Patrick Dorder, Henk en Sjouck Bakker, Johan Jobse en veel meer. In 2008 volgde er een fusie met Amsterdam United en werd de naam FC Amstelland United, welke vervolgens in 2010 verder ging als FC Amsterdam, de huidige naam. De club bestaat dus in 2024 50 jaar.

De entree naar het nieuwe sportpark ziet er vanuit de tuinhuisjes (autoweg) slordig uit. De doeken met sport (zoals Walking Football met Sjaak Swart en een Zuidoost prominent) staan er slordig bij. Aan de andere kant is vanuit sportpark Strandvliet een nieuw fietspad aangelegd wat weer zeer netjes is. Het nieuwe sportpark zelf is om je vingers bij af te likken: drie kunstgrasvelden, prachtige boarding en dug-outs, zelfs de cornervlaggen wapperen al in de wind. Wat niet af is, is de kantine (daar gaat dus ook het kort geding deels over) en de kleedkamers. Zeker is dat er miljoenen zijn geïnvesteerd in een sportpark buiten Zuidoost.

Afgelopen week is tijdens trainingstijden het complex in gebruik genomen. De eerste AA-flesjes liggen al rond het veld, en in een doelmond zie je een vergeten waterbidon liggen. De lijnen staan strak op het veld, de doelen (en trainingsdoeltjes) staan er, dus er kan dit weekend afgetrapt worden. Zeker is dat de aannemer nog werkzaamheden te doen heeft, onder andere t.a.v. de kantine inrichting. Wel betekent dit ook dat er weer verder gewerkt kan worden op sportpark Strandvliet aan de SMH (Smart Mobility Hub). Doel is om een enorme parkeergarage te bouwen, waarop dan weer een ander nieuw sportcomplex gerealiseerd kan worden. Verwachting is dat dit zeker drie jaar gaat duren. Ondertussen is ook de andere gebruiker van sportpark Strandvliet (LTC Strandvliet) aan het verhuizen. De tennisclub heeft gekozen voor een verplaatsing naar het tennis- en padelpark Gaasperpark.