2 januari 2024
Jaaroverzicht ZuidoostBeweegt.nl 2023

Om te beginnen de beste en sportieve wensen voor het nieuwe jaar 2024.

Het Jaaroverzicht ZuidoostBeweegt.nl is een compilatie van eerder in 2023 gepubliceerde artikelen op de site. Het is geen compleet beeld van de sport- en beweegactiviteiten maar een impressie.

Januari start met Midwinter Mokum sportactiviteiten voor de jeugd. Voor bewoners met een passie en interesse voor sport en bewegen start de LSR-training (Leergang Sportleider Recreatie). Tientallen cursisten gaan beginnen aan een stevig trainingsprogramma. Tijdens de nieuwjaarsreceptie Zuidoost en de netwerkborrel (bij Zuidoost United) worden de goede en sportieve voornemens voor 2023 gedeeld. Er ligt een schaatsbaan in Holendrecht en FC Amsterdam verhuisd van sportpark Strandvliet naar een nieuw sportpark aan de Buitensingel (bij de tuinhuisjes rond het dorp Duivendrecht).

De winterwandeling gaat in februari door de Venserpolder en Diemen Zuid, op de route veel kunstobjecten. ClubZuidoost kent een aftrap voor de jeugd. De sportaccommodaties Strandvliet en sportpark De Toekomst gaan flink op de schop in deze maand. Strandvliet wordt voorbereid op de SMH (SmartMobilityHub). Inzet is dat over een aantal jaren het sportpark terugkomt op deze plek.

Een nieuw tennis- en padelpark wordt geopend door TPC Gaasperpark (v/h LTC Strandvliet). De gemeente Amsterdam kondigt aan fors te investeren in het Bijlmer Sportpark (de komende jaren). De Seniorensport (55+) start in maart een vervolgprogramma in het Bijlmerpark Theater. Teamleider Sportstimulering Zuidoost Revilinho Graanoogst geeft zijn visie op sport en bewegen in Zuidoost. LSR-studenten organiseren de Internationale Spelen in het Bijlmersportcentrum, met een brede variatie aan sport- en beweegactiviteiten. Er is weer een sportnetwerkborrel en de maand wordt afgesloten met twee dagen Koningspelen voor de jeugd van de basisscholen uit Zuidoost.

In april is een netwerkborrel bij de Sportloods aan de Hoogoorddreef. Wereldkampioen kickboksen Regian Eersel huldigt twee medesporters uit Zuidoost: Tyler Eijck (jeugdkampioen bij het fietsen op de weg) en Eljahro Philipsen van Feniks (kampioen diverse atletiekonderdelen). De Lentewandeling vindt plaats vanuit buurthuis Gein en de Amsterdamse Kampioenschappen worden mede in Zuidoost georganiseerd. Tijdens een 2e netwerkborrel (Bijlmersportcentrum) worden Gisele Cooper en Dennis Daniels van Integrated Fit Training gehuldigd. Er is een Koninklijk lintje voor Bert Meester van schaakclub Chaturanga. Er zijn Open Dagen bij av Feniks en zwemclub Koninklijke AZ’1870 organiseert de Zwemvierdaagse voor de bewoners uit Zuidoost.

Sportmakelaar Maarten Groen wordt nader toegelicht in een interview. Er zijn veel deelnemers voor de Gaasperplas Run. Tijdens de netwerkborrel in mei wordt Cheyenne van de L’Isle gehuldigd. De wandelaars die meedoen aan de Avond4daagse (organisatie: B-Strong 2Gether) mogen genieten van prachtige looproutes. Er is een Open Dag bij de Kanovereniging Gaasperplas. Seniorensport (55+) start op donderdagochtend een structureel aanbod in buurtcentrum Kwakoe (organisatie Team Sportservice Amsterdam, TSA). De Bijlmer Run trekt een brede groep naar het Anton de Komplein.

Zuidoost is in juni aanwezig bij het Congres Zorg en Bewegen (Utrecht). Drie sportstagiars (Isis, Virgil en Teana) presenteren zich. Voor de wandelaars is er de themawandeling ‘Slavernijverleden’. Er wordt een nieuwe sport- en speeltuin geopend op het Brasapark. Sportmakelaar Robert Kathusing neemt afscheid van de sport en stroomt door als Gebiedsmakelaar (Gein). De nieuwe Sportinstuif (55+) start door in sporthal Gaasperdam. De veteranen van Zuidoost United worden kampioen. Nieuw is stoelyoga in Zuidoost (Organisatie:  All Vidya Yoga).

Met het afscheid van drie sportmakelaars (Robert Kathusing, Eva Katona en Vincent Pappot) komen er vacatures in juli voor sportmakelaars in Zuidoost. Pappot geeft zijn beeld op de sport in Zuidoost. ClubZuidoost komt met een zomertour. Jacqueline Vreds verruilt Zuidoost voor Paramaribo (Suriname), maar blijft penningmeester bij Zuidoost United. Motion Dance Studio stopt als aanbieder van danslessen. De sportpenning van Amsterdam wordt uitgereikt; een volgende editie van de Hondsrugpark Cup is gespeeld en er is een Leefstijl Netwerk in No Limit. Tijdens het Sportcafé Zuidoost worden de geslaagde LSR-studenten in het zonnetje gezet door portefeuillehouder Sport Raoul White. Dezelfde ontvangt tijdens deze ontmoeting het rapport over de Inspiratiesessie 2022.

Er verschijnt in augustus een wetenswaardige nieuwsbrief van de stichting I-Sport Special, met aangepast sportaanbod. Je kunt meewandelen met de SouthEast Parade of kennismaken tijdens de promotie van Walking Football (organisatie: Gilbert Williams). Nieuw zijn de @venture Games en Zuidoost. Aan het eind van de maand is er de USWA (Urban Sports Week Amsterdam).

Liefhebbers van dansen en skaten kunnen in september terecht bij diverse workshops. In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Heb je een creatief en sportief idee, dan kun je een subsidieaanvraag doen. Door de Verzetsheldenbuurt (Gein) gaat een wandeltocht.  De Johan Cruijff Arena (JCA) zit vol voor het Amsterdams Beweegcongres. Follow up daarvan is Sportcafé Zuidoost in de JCA. Vereniging Conditietraining Gaasperdam (VCG) is 30 jaar actief in Zuidoost, recent zijn de outdoor trainingen van VCG. De nieuwe vereniging TPC Gaasperpark groeit fors. Dan is er nog de Amsterdamse Sportweek met een specifiek aanbod van sport- en zorgaanbieders. Afsluiter van deze week is het Meidenevent Zuidoost. En we hebben het derde jaargetijde, en daarmee de Herfstwandeling door Zuidoost.

Rashid Rijkaard en Djoganie Vabrie starten als nieuwe sportmakelaars voor Zuidoost. Sport en Bewegen Zuidoost heeft al veel van de Club van de Toekomst. Amsterdam investeert de € 125.000 in sporters van Urban Sports en vechtsporten, soort Talentenfonds. Zuidoost kent nog steeds een eigen Sport Talentenfonds. De Sport & Funtour doet weer sporthal Gaasperdam aan in oktober. De Bowls Club Amsterdam stelt: “Wij zijn de leukste club van Amsterdam”.  In Gein wordt een sportcontrainer geopend door TSA. Het volgende senioreninstuifprogramma (55+) gaat los in buurthuis Gein. Er komt een gratis sportprogramma in de H-buurt en ook ACGZOFit is 30 jaar in Zuidoost met sportaanbod.

In november alweer het vierde schoolsporttoernooi in Zuidoost, dit keer de mix sport- en cultuurdagen. Atletiekvereniging Feniks komt met een (praktischer en goedkoper) eigen plan voor de herinrichting van de blauwe atletiekbaan. Wethouder Sport (Amsterdam) Sofyan Mbarki bezoekt een groep sportaanbieders uit Zuidoost. Gastheer is Raoul White en het team Sportstimulering. De Prins Willem-Alexander manege is genomineerd voor de Amsterdamse Pluim. Ook deze maand multisport activiteiten voor alle sporters (organisatie: I-Sport Special).

ClubZuidoost opent het programma in december. In Kwakoe is volop belangstelling voor de Fittest. Marianne Verkade en Tjardo Bosgra geven toelichting op de diensten vanuit de accounthouder Sport.  Jantje Beton is actief in de H-buurt met sport en spel. Sportmakelaar Rashid Rijkaard wil bijdragen een de professionalisering van de Sport in Zuidoost. Harry Supheert (van Zuidoost naar Zuid) vult aan met professionaliseren maar niet commercialiseren. Kerstactiviteiten voor de jeugd in de vakantie.

De serie netwerkontmoetingen wordt vervolgd op vrijdag 25 januari in het stadsdeelkantoor.

Het team van Seniorensport Zuidoost (Sharda, Frans, Gerrie, Suraya, Ed, Ellen en Gilbert).