30 december 2022
Jaaroverzichten 2000-2022 (collectie: Heero Viel)

Normaal gesproken wordt in een terugblik teruggekeken op het afgelopen (sport-)jaar. Dit jaar kijken we terug over een reeks jaren. We hebben een blik mogen doen in het sportartikelen archief van Heero Viel, een stukje sportgeschiedenis van de Bijlmer of Zuidoost. Een verkorte weergave van door Heero verzamelde artikelen. Het boekwerkje is uitgereikt op het slotfeest van Sport en Bewegen in Zuidoost (15 december j.l. in de Kazerne). Heero was één van de personen die voor zijn inzet voor de sport een ‘Duim’ kreeg voor zijn verdiensten voor Sport en Bewegen in Zuidoost.

Aanleiding

Heero Viel is al tientallen jaren actief in diverse rollen m.b.t. Sport en Bewegen in Zuidoost. Eerst als trainer bij volleybalvereniging Arena en haar voorgangers zoals BijlmerBlok. Daarna via de commissie Sport in de politiek van Zuidoost en tegenwoordig als bezoeker van de netwerkbijeenkomsten van het Sportloket Zuidoost.

Op de stelling dat er maar weinig historie over Sport bekend is uit Zuidoost, reageerde Heero. Hij kwam met een map met krantenberichten met verhalen over sport en sporters uit Zuidoost over de afgelopen twintig jaar.

Uit deze map een aantal artikelen nog eens gepubliceerd, met bronnen als: Het Parool, Amsterdams Stadsblad / De Nieuwe Bijlmer, Echo en De Volkskrant. Berichten zijn gepubliceerd in de periode 2000 – 2022.

Bijzonder was de reeks van journalist Frenk der Nederlanden, welke in 12 artikelen in Het Parool (2012), aandacht gaf aan Sport in de Bijlmer.

                                                                       ###

Over Heero Viel en Zuidoost

Hij wordt wel de nestor van de Sport in Zuidoost genoemd, met zijn 78-jaren draait Heero Viel al lang mee in het stadsdeel. Als politicus, als oud-volleybaltrainer en thans nog als operationeel beheerder van De Nieuwe Stad. Heero is aanwezig bij menig Sportcafé Zuidoost en vaste gast bij de netwerkontmoetingen van het Sportloket Zuidoost.

Heero was als jeugdtrainer betrokken bij de volleybalsport in Zuidoost, eerst bij BijlmerBlok en na de fusie van BijlmerBlok en vv Holendrecht in 1995 bij volleybalvereniging vv Arena. Vv Holendrecht was in 1993 afgesplitst van de Omnisportvereniging Holendrecht (OSVH). BijlmerBlok is in 1973 opgericht in de toen nog prille Bijlmer.

Als volleybaltrainer was Heero eerst actief in de (oude) Bijlmer Sporthal, met als bijzonder fenomeen de Blaashal, later in sporthal Gaasperdam. Naast trainer was Heero samen met mede trainster Wietske actief bij de vorming van jeugdige volleyballers. Het steekt hem dat er tegenwoordig geen aanbod van volleybal voor jeugd is in Zuidoost.

Heero pleit voor meer volleybal op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zou volleybal goed passen in het naschools sportaanbod.

Met de introductie van het Masterplan Zuidoost ziet Viel mogelijkheden om de jeugd weer te interesseren voor het volleybal. Hij zou dit graag op de agenda krijgen bij zowel de vakleerkrachten van de basisscholen, de Brede School, als de sport- en beweegdocenten van het middelbaar onderwijs. Hij mist in deze ook de betrokkenheid van de NeVoBo, de sportbond van de volleybalverenigingen. Viel: “Daar waar de KNVB (voetbalbond) en KNHB (hockeybond) actief zijn met het opzetten van jeugdprogramma’s voor voetbal en hockey, zou dit zeker ook van toepassing kunnen zijn om jongeren te betrekken bij het volleyballen”.

Tennistalent in de Bijlmer

Tennisleraar Mike Verkerk organiseert tijdens de herfstvakantie (2000) een tennisweek in de Bijlmer. Verkerk ziet onder de jongeren uit de Bijlmer een aantal die in de toekomst mee gaan doen met het toptennis in Nederland. Punt van aandacht is dat in het kader van de vernieuwing van de Bijlmer de Bijlmer Sporthal wordt afgebroken met daarbij ook de indoor tennisaccommodatie. Verkerk heeft samen met Carli ter Haar de Bijlmer Tennis Stichting (BTS) opgezet, om tennis voor jongeren, ouderen en mensen met een handicap tennis te bieden. “Nodig is een hal met minimaal 6 tennisbanen”, aldus Verkerk. BTS wil samen met de Stichting Jeugdtennis Zuidoost (SjTaz) o.l.v. Tine Slager tennis aanbieden in deze hal. “De ruwe diamanten uit de Bijlmer, hebben recht op hun eigen plek”, besluit Verkerk.

                                                                       ###

Geinloop loopt door Zuidoost

Een kleine 1.000 lopers hebben in april 2000 meegedaan aan de 24ste Geinloop. De loop die start in Driemond en de deelnemers trakteert op de schoonheid van het natuurgebied ’t Gein.

                                                                       ###

Jacques Lubbers deelnemer WK

Jacques Lubbers uit het Gein gaat mee doen met de wereldkampioenschappen 2000 voor paardenmenners voor mensen met een handicap. Lubbers leent voor dit WK een pony van de Vereniging Paardrijden Gehandicapten (VPG) uit Zuidoost (PWA Manage Gaasperplas).

                                                                       ###

Realisatie Oranjehorst in DE-buurt

In 2000 wordt een verdrag getekend tussen stichting Koryo en de Johan Cruyff Welfare Foundation, voor de bouw van een nieuwe Dojo (sporthal), waar jongeren tegen een klein bedrag verschillende verdedigingssporten kunnen gaan beoefenen. In totaal zullen de kosten voor de nieuwbouw 1.6 miljoen bedragen, dit bedrag zal door meerdere financiers worden ingebracht.

Uiteindelijk wordt de nieuwe dojo, genaamd Oranjehorst, geopend in 2002. Aanwezig zijn een keur aan bekende Nederlanders, waaronder Johan Cruijff, Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Frits Barend, Ruud Gullit en vele anderen. Namens stichting Koryo is o.a. Robbin Baly aanwezig. Vanaf 2002 zal Koryo verschillende verdedigingssporten aanbieden in Oranjehorst voor de jongeren en senioren uit de buurt.

                                                                       ###

Opening sportvelden in het Bijlmerpark

Op advies van de Sport Adviesraad Zuidoost (SARZO) en met instemming van de commissie Sport worden een drietal voetbalvelden in de woonwijk van de Bijlmer aangelegd. Doel is om de amateurclubs welke actief zijn op sportpark de Toekomst en plek te bieden in de buurt van hun woning in de Bijlmer. Sportpark de Toekomst is met name voor jeugdige spelers verkeerstechnisch geen veilige plek om te bereiken. Naast het Bijlmerpark zal ook de Gaasperzoom worden ingericht voor de amateursport. Ajax wil graag de leeggevallen ruimte op sportpark de Toekomst opvullen met trainingsaccommodatie voor de Ajax jeugd.

                                                                       ###

Akwasi Frimpong rolmodel voor jongeren in Zuidoost

In Het Parool een heel katern over het talent Akwasi Frimpong. Na dertien jaar illegaal te zijn geweest in Nederland, krijgt Akwasi in 2007 een verblijfsvergunning. Verschillende mensen uit Zuidoost ondersteunen hem tijdens de periode van ‘illegaliteit’. Akwasi is gestart bij atletiektrainer Sammy Monsels, die Akwasi al na één ontmoeting: ‘Het sprintwonder van de Bijlmer noemt’. Akwasi wordt al snel jeugdkampioen en krijgt in 2007 persoonlijk uit handen van Johan Cruijff, de ‘Cruyff Academies Student Athlete Award’. Akwasi heeft een tijd lang via het BOS-programma (Buurt Onderwijs en Sport) atletieklessen op de basisscholen in de Bijlmer verzorgd. Akwasi Frimpong is daarmee een rolmodel voor de jeugd in Zuidoost.

                                                                       ###

De tennismoeder van playground Reigersbos

Tine Slager is één van de hoofdpersonen die voorkomt in de rubriek: ‘Schatkamer van Zuidoost’, gepubliceerd in Het Parool. Tine ziet in 1997 twee jongens met een racket slaan, het is een vorm van straattennis. Ze onderkent het talent en spreekt de jongens aan met de vraag of ze tennisles van haar willen, dat willen ze. Zo wordt Tine tennisleraar voor kinderen uit de buurt. Met behulp van oud bondscoach Stanley Franker, start ze de Stichting jeugdtennis Amsterdam Zuidoost (SjTaz). De activiteiten breiden zich uit met een naschools tennisaanbod via de Brede School activiteiten. De volgende stap is het contact met de Richard Krajicek Foundation. In 2005 volgt de opening van de Playground in Gaasperdam waarbij stadsdeel Zuidoost ook actief is als partner. Naast tennis is er vanuit SjTaz ruim aandacht voor de maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen.

                                                                       ###

Prins Willem-Alexander Manege thuishaven voor VPG

De Prins Willem-Alexander Manege in het Gaasperpark is de thuishaven voor de Vereniging Paardrijden Gehandicapten (VPG). Na de Floriade van 1982 is de manage opgericht in het Gaasperpark en VPG bestaat in 2007 al bijna veertig jaar. Het aanbod van paardrijden voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten is in al die jaren niet veranderd. VPG in Zuidoost biedt een bijzondere sportieve band tussen kind en paard.

                                                                       ###

Chivano Pocornie loopt jeugdrecord

De Volkskrant meldt in 2013 een record op de 600 meter van de zesjarige Chivano Pocornie. Hij loopt op de 600 meter 2 minuten en zes seconden, wat een nieuw jeugdrecord in Nederland blijkt te zijn. Trainer Ewout Pronk van av Feniks stelt dat hij het talent van een bekende heeft: “Hij heeft het talent van zijn moeder in haar jongere jaren”, aldus Pronk.

                                                                       ###

Ajax City

Het Parool van 2015 meldt de komst van een hypermoderne trainingsaccommodatie op sportpark Strandvliet (ten noorden van de Amsterdam Arena). De projectnaam is: ‘Ajax City’, het moet een soort volksvermaak rondom Ajax worden. De nieuwe sportaccommodatie zal onderdeel worden van het plangebied De Nieuwe Kern (DKN). DKN zal bestaan uit meer dan 4.000 woningen en kantoren en dus een nieuwe accommodatie voor Ajax en haar volgers. ‘Ajax City’ is een project van AFC Ajax, de gemeente Amsterdam, NS Vastgoed, de gemeente Ouder-Amstel en de sportaccommodatie: Amstelborch/Borchland.

                                                                       ###

De Polsstok sportiefste basisschool van Nederland (2015)

“Alle leerlingen van de Polsstok zijn constant in beweging op school”, aan het woord is BartJan Commissaris. BartJan is schooldirecteur van basisschool de Polsstok. De school heeft een visie t.a.v. Sport en Bewegen: “Tijdens gym komen alle sporten aan bod, zo doen de kinderen aan ‘Ontmoetsporten’, met als voorbeeld golf, wat we afgelopen week in de lessen hebben gedaan, aldus de directeur.

Na schooltijd kent de school een zogenaamde Sportbuurtclub. In de Sportbuurtclub DEF kunnen de kinderen (6-12 jaar) kennismaken met ook minder bekende sporten als: hockey, turnen en BMX-fietsen. In samenwerking met een sportaanbieder uit Zuidoost wordt ook judo aangeboden aan de kinderen. Zo maakt men ook kennis met een sportvereniging, en kan men doorstromen naar de sportaanbieder.

Naast samenwerking met sportverenigingen heeft de Polsstok contacten met de Ajax Foundation, voor clinics van Ajax op school. De visie en missie t.a.v. Sport en Bewegen leverde de school eerst de titel: ‘Sportiefste basisschool van Amsterdam’ op. Een paar maanden later mocht de school meedoen aan de verkiezing van de ‘Sportiefste basisschool van Nederland’. Een verkiezing van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en het NOC*NSF. En deze prijs viel ook ten deel aan basisschool de Polsstok.

In 2014 wist de Openschoolgemeenschap Bijlmer (OSB) eenzelfde prijs te winnen, maar dan als sportiefste middelbare school van Nederland.

                                                                       ###

Ilonka Elmont ‘Killer Queen’ uit Zuidoost

In totaal is Ilonka Elmont zes keer wereldkampioen geworden bij het Thai boksen. In 2006 werd ze voor het eerst wereldkampioen, en sindsdien gaat ze in Zuidoost er ver daarbuiten door het leven als ‘Killer Queen’. Na haar actieve sportcarrière is Ilonka doorgegaan met haar stichting Be Innovative. Via deze stichting biedt ze kansarme jongeren de kans om door te sporten een betere invulling te geven aan het leven. Be Innovative is mede actief in Suriname.

                                                                       ###

Westbroekplein beste speelplek van Amsterdam

De sport- en speelplek op het Westbroekplein is tijdens een verkiezing voor de beste speelplek van Amsterdam als eerste uit de bus gekomen. De speelplek kent o.a.: een skatebaan, een voetbalveld, een basketbalveld en een panna kooi. Voor de kleintjes zijn er schommels en wippen. De verkiezing is uitgevoerd door een Mystery Team. Dit team beoordeelde de veelzijdigheid van de speelplek als erg belangrijk. Daarnaast werd het zeer gewaardeerd dat er door organisator Mark Pruijs, workshops en clinics worden aangeboden.

                                                                       ###

Rolmodellen van Zuidoost

Frenk der Nederland heeft in 2012 voor Het Parool een aantal artikelen geschreven over Sport in Zuidoost, eentje daarvan gaat over de rolmodellen. In hetzelfde artikel geven een aantal bekende Zuidoosters verklaringen bij de vele sporttalenten die het stadsdeel herbergt.

Bijlmer Boys, op meerdere fronten actief in Zuidoost. Profvoetballers uit Zuidoost die op hun manier iets maatschappelijks terugdoen voor Zuidoost. Bekende namen zijn: Ryan Babel, Urby Emanuelson en Edson Braafheid, die als enige uit Zuidoost meedeed met een WK-finale. Het artikel over de Bijlmer Boys uit Zuidoost, was eerder gepubliceerd in de Voetbal International (2005), waarin het als kerstbijlage was opgenomen. Naast voetbal leveren ook andere sporten rolmodellen: boksen (Raymond Joval); tennis (Thomas Schoorel); judo (Guillaume Elmont en Dex Elmont); basketbal Worthy de Jong); American Football (Cedric Febes); kickboksen (Rob Kaman). Allemaal talenten uit Zuidoost die als rolmodel actief zijn.

Een aantal betrokken bij de sport in Zuidoost, geeft hun mening over de talenten en jeugd uit Zuidoost. Humberto Tan: “Op straat wordt de basis gelegd voor topsport. De vrijheid in de Bijlmer geeft jeugd de kans om zich te ontwikkelen”. American Football speler Dany Ortega over de jeugd: “Kids uit de Bijlmer willen altijd de beste zijn”. Ortega verzorgt zelf American Football op de middelbare scholen in Zuidoost (Bindelmeer College met Sharks; SGR met Raiders; en OSB met Ravens). Tenniscoach Tine Slager: “Je begeleidt niet alleen het kind, maar ook de moeder die onbekend is met de sportcultuur”. Stadsdeelbestuurder (Sport) Emile Jaensch zoekt het antwoord vooral in sociaaleconomische omstandigheden: “Sport is bij uitstek de manier om te ontspannen aan de malaise die in veel huishoudens voorkomt”. Tot slot, golftrainer Chris Oger, actief op het golfcourt in de K-buurt: “Als je talent hebt kan niemand je tegenhouden. Sport is een Way-Out”. Chris Oger verwacht dat straks de beste golfers uit Zuidoost komen. Chris Oger organiseert sinds 2006 het Bijlmer Open Golftoernooi. De talenten stromen nu door naar de golfclub Olympus (Hoge Dijk).

De combinatie van verklaringen van bekenden uit Zuidoost, waarom er zoveel talent is in Zuidoost, maakt de Bijlmer tot een unieke wijk met unieke sporters.

De Bijlmer bulkt van het sporttalent

In februari 2012 vervolgt Frenk der Nederlanden zijn serie uit twaalf delen met een blik op de cricketontwikkelingen in Zuidoost. In 2012 is Amstelland United de enige cricketvereniging welke in competitieverband in het stadsdeel actief is. De Bijlmer kent van oudsher veel Surinamers, Pakistanen en Indiërs die actief zijn met cricket. Ooit gestart in het Bijlmerpark (Vogeltjeswijk) en later gevormd tot de vereniging Gandhi (1978). Dit was een vereniging met van Hindoestaanse Surinamers uit de Bijlmer. In 1990 zag de Bijlmer Cricket Club (BCC) het licht, opgezet door Pakistanen die op de Bijlmerweide een balletje sloegen. Na BCC volgt Jinnah in 1995 en na Jinnah kwam Dosti. In 1997 werd in de Bijlmer cricket in de Hoofdklasse gespeeld.

Door omstandigheden stoppen de prestatieve verenigingen en rest nog een vriendenteam: Holland Touring Friends, spelend op sportpark Strandvliet en een voorloper van Amstelland United. Bij cricket geldt: in de regel zoekt men een club van de eigen cultuur.

                                                                       ###

Thomas Schoorel genomineerd als Amsterdamse Sportman van het jaar

In bijlage PS van Het Parool aandacht voor de nominatie van tennisser Thomas Schoorel als Amsterdamse Sportman van het jaar (2011). Thomas is opgegroeid in de G-buurt en is via de clubkampioenschappen op Strandvliet doorgestroomd naar de top. Schoorel: “De Bijlmer heeft me gevormd, je komt op jonge leeftijd met vele culturen in aanraking, dat sterkt je”.

                                                                       ###

Atletiek in de Bijlmer

“Het kunststof van de baan is niet rood, maar blauw. Dat was een idee van Sammy Monsels”. Joost Knotnerus, bestuurder van de atletiekvereniging Feniks informeert Frenk der Nederlanden. “Verwachting was dat de toppers sneller op een blauwe baan afkomen, en dat zag Monsels goed”. Av Feniks komt voort uit av Bijlmer. Het bestuur van av Bijlmer zag geen toekomst meer in atletiek en stopte vrij abrupt met de vereniging. Een aantal ouders met ook Knotnerus hebben de club uit de as herrezen, en zo kwam av Feniks tot leven.

“We zijn gestart in de gymzaal van basisschool Rozemarn, en onze verspringbak waren een aantal losliggende tegels onder het viaduct van de Karspeldreef”. Met de oplevering van het vernieuwde Bijlmerpark, met een heuse blauwe atletiekbaan kwam er een fatsoenlijke sportaccommodatie voor atletiek en haar beoefenaars in de Bijlmer.

Knotnerus werd in 2008 Sportvrijwilliger van het jaar.

Atletiektopper is Madiea Ghafoor. Als ‘Kind van Zuidoost’ is Madiea gestart bij Continental Sports van atletiektrainer Sammy Monsels. Via Continental ging Madiea naar Phanos (Olympisch Stadion). Madiea was helder in haar statement: “Ik wil gewoon lekker hardlopen”.

                                                                       ###

Lesgeven aan schooljeugd in de Bijlmer

“Ik zou basketbal verplicht stellen op school” en “We moeten trainers opleiden om de kinderen goed te begeleiden”. Aan het woord in de serie ‘Zuidoost bulkt van het talent’ (2012), Humphrey Pang-Atjok. Via basketbal op school zorgt Humphrey voor doorstroming naar de basketbalvereniging Club2000. De gedreven liefhebber ziet ook mogelijkheden voor straattoernooien met basketbal: “Reigersbos tegen Gein, zie je het voor je?”.

“Club2000 heeft voldoende leden, maar te weinig trainers en kader”, aldus secretaris Diana. “De Ouderparticipatie is te triest voor woorden”, vervolgt ze. “Het vervoer naar uitwedstrijden is een ramp”. Club2000 werd in 1997 opgericht door o.a. Hans Chin-Ten-Fung. Destijds nog als vriendengroep die trainde in de gymzaal van Scholengemeenschap Reigerbos. De club leidt eigen spelers op tot trainers en scheidsrechters. De club hanteert lage tarieven om sporten voor een brede groep mogelijk te houden. Heeft zo de nodige instroom, maar kader is zeker welkom. Oproep aan het stadsdeel is dan ook: “Help ons trainers op te leiden”.

                                                                       ###

OSB: de sportiefste school van Nederland

In 2004 en 2006 is de Openschoolgemeenschap Bijlmer (OSB) verkozen tot de sportiefste school van Nederland. De OSB kent aparte sportklassen en sport is een integraal onderdeel van de opleiding. ICT docent Rob Barkey hierover: “Je moet niet alleen je hersens gebruiken, maar ook werken met je gevoel en fysiek bezig zijn”. Barkey benoemt een aantal leerlingen die een bekend sporter zijn geworden. “Veel voetballers, zoals Ryan Babel, Urby Emanuelson, Mitchell Donald, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Daley Blind. Met Ajax is er een speciale studiebegeleiding. Maar ook andere sporters als: Kenneth Leeuwin (kickboksen); Thomas Schoorel (tennis); Guillaume en Dex Elmont (judo)”.

Jan Focke, lid van de Sport Adviesraad Zuidoost (SARZO) stelde in 1995 vast dat de jeugd en de basisscholen van Amsterdam Zuidoost een eigen schoolvoetbaltoernooi verdienden. De voetbalverenigingen FC Amstelland en sv Bijlmer sloten zich bij dit initiatief aan, en Ajax adopteerde het toernooi, door o.a. de finales op sportpark de Toekomst te faciliteren. Via contacten van Focke bij de OSB, Jan Paddenburg en Rob Barkey kwam er een mooie samenwerking, waarbij de scholieren van de sportklassen de wedstrijden gingen begeleiden. Zo ontstond er een krachtige samenwerking voor het schoolvoetbaltoernooi Zuidoost, Focke: “Zuidoost bestaat uit eilandjes met allemaal verschillende culturen. Door het toernooi is er connectie, leert de jeugd elkaar kennen en speelt met elkaar, op het veld is iedereen gelijk”.

                                                                       ###

Boksen gaf richting aan mijn leven

Met veel enthousiasme is Raymond Joval neergestreken in Zuidoost. Met hulp van het stadsdeel en winkelcentrum Holendrecht is er nu een eigen onderkomen om boksers op te leiden in Holendrecht. In 2008 heeft Joval afscheid genomen van actief boksen. Zijn doel is nu om jonge talenten onder zijn hoede te nemen. Niet alleen voor de sport maar ook om maatschappelijk te begeleiden: “Boksen gaf richting aan mijn leven, dat gun in de jeugd ook”. Raymond Joval wil passie en deskundigheid combineren om het sportcentrum op te bouwen.

                                                                       ###

Sport Lokaal Samen in Zuidoost

Het project Sport Lokaal Samen (2010-2012) is een project geweest van het ministerie VWS, met als doel het opzetten van lokale netwerken tussen sportverenigingen, scholen en buurtorganisaties. In Amsterdam Zuidoost hebben het stadsdeel (Hans Posthuma), stichting Toekomst en Talent (HenkP. Blok) en DE-Brede school (BartJan Commissaris) de handen ineen geslagen om een Sportbuurtclub in de DE-buurt en F-buurt op te richten. Doel is om jongeren kennis te laten maken met sport en bewegen en om zo ook ouders en kinderen te bewegen om lid te worden van een sportvereniging. Voorafgaand aan de start wordt een bus gehuurd en met vijftig vertegenwoordigers uit Zuidoost en sportbonden wordt een kennisreis gemaakt naar de NOC*NSF proeftuin ‘Sportbuurtclubs in Rotterdam. In de Sportbuurtclub DEF worden diverse sporten aangeboden: hockey, turnen, voetbal, basketbal en BMX-en.

                                                                       ###

Doek valt voor Ban Topa

In 2017 volgt een bericht over de honkbalvereniging Ban Topa. Ban Topa maakt sinds jaar en dag gebruik van een sportveld op sportpark de Toekomst, maar kan daar bij de start van een nieuw seizoen niet meer terecht. Stelling vanuit haar bestuur is dat hiermee niet alleen het doek valt voor de sport maar ook het sociaal culturele netwerk van Antillianen en Dominicanen. Opties zijn of samenwerken met een andere honkbalvereniging binnen en/of buiten Amsterdam Zuidoost. Intentie vanuit Ban Topa is om in Zuidoost actief te blijven.

                                                                       ###

Free Run University in Zuidoost

In september 2020 is de Freerun University met een dependance geopend in Zuidoost. Drijvende krachten achter de University zijn Luciano Balestra en Gaetano Carreto. Luciano: “De kracht van de herhaling is heel belangrijk bij het freerunnen. Volwassenen zien nog wel eens drempels; kinderen doen het gewoon. Voor hen is freerunnen iets heel normaals”.

Freerunnen is een optie als Olympische Sport (Parijs, 2024). “Het zou toch mooi zijn als de jeugd uit Zuidoost via de lokale Free Run University zou kunnen deelnemen aan de Spelen”.

                                                                       ###

Skatepark in de K-buurt

Met maar liefst veertig vrijwilligers is gewerkt aan de realisatie van een Skatepark in de K-buurt. Door een grote groep bewoners is maanden hard gewerkt aan het opzetten van een aantal elementen die het Skatepark tot een mooie accommodatie maken: quarter pipes, flatralls, speed bumps zijn allen aanwezig.

Initiatiefnemer is Peter Glas, zijn plan is om het Skatepark maar zeker ook de sporten via workshops en clinics bekender te maken in de buurt.

                                                                       ###

Sportveld Bijlmer Barz Zuidoost (Venserpolder)

Geopend is een nieuw sportveld in Venserpolder. Dit sportpark heeft de naam Bijlmer Barz meegekregen. Het sportveld is geopend met een demonstratie van o.a. Laura Monathen. Laura heeft deelgenomen aan de WK Calisthenics en is nu één van de drijvende krachten achter het nieuwe sportveld, met goede faciliteiten om de sport Calisthenics uit te oefenen. Laura: “Je traint voornamelijk met de zwaartekracht en je toetst je eigen lichaam daarin”.

Op de foto (in de krant) een fraai shot hoe Laura haar lichaam in evenwicht heeft tussen de ‘stangen’. Het sportveld is niet alleen voor Calisthenics maar biedt ruimte voor velen om te sporten en te bewegen. Laura: “Het sportveld is een plek van verbinding, we helpen elkaar en geven elkaar tips”.

                                                                       ###

Het verzamelen van sportartikelen zal ongetwijfeld niet stoppen. Maar december 2022 was een mooi moment om terug te blikken op ruim twintig jaar Sport en Bewegen in Zuidoost.

Met dank aan Heero Viel, nestor van de Sport in de Bijlmer, voor het ter beschikking stellen van zijn collectie sportartikelen. Dit op de vraag: “Is er nog sporthistorie van de Bijlmer?”.

                

 www.ZuidoostBeweegt.nl