14 juli 2023
Jacqueline Vreds (Zuidoost United): emigreert naar Suriname

In de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’ belichten we elke maand een betrokkene uit het domein Sport en Bewegen uit Zuidoost. Dat kan een (top)sporter zijn, een sportaanbieder, een medewerker van het team Sportstimulering Zuidoost of een bestuurder. Deze keer in de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’: Jacqueline Vreds. Jacq is alweer tien jaar als vrijwilliger actief voor de voetbalvereniging Zuidoost United. Waarvan een groot deel als bestuurder. Jacq neemt fysiek afscheid en emigreert naar Suriname.

Betrokken als vrijwilliger

Voordat Jacq als vrijwilliger betrokken raakt bij Zuidoost United, was ze vrijwilliger bij het FNV (vakbond, red.) voor het geven van belastingadviezen. Er was eerder contact geweest met Ronald Esajas (destijds voorzitter), maar in 2013 haakt ze als vrijwilliger aan. Jacq was deelnemer aan het project Health Battle, waarbij regelmatig het clubhuis van Zuidoost United werd bezocht. De voetbalclub zat in die fase in een transitie naar eigen “Financial Health”, onder begeleiding van twee kwartiermakers. In dat kader kwam Ronald met de vraag aan Jacq of ze eens wou kijken naar een meer efficiënte inrichting van het horeca-proces. Een uitdaging die op een goed moment kwam en als passend bij Jacq, in het dagelijks leven als business analist actief voor de gemeente Almere en in haar vrije tijd actief met koken en kookworkshops. Jacq past in en met het team een aantal verbeteringen toe in de horeca, en besluit zelf als vrijwilliger actief te worden voor Zuidoost United. “Ik ben zelf eerst achter de bar gaan staan om te ervaren hoe het loopt, en heb tevens geadviseerd om de keuken weer in eigen exploitatie te nemen”. De keuken was toen de financiële kurk waar de club op draaide. De inkoop wordt gestroomlijnd en de derde helft wordt vormgegeven met Surinaamse gerechten na de wedstrijd. Van commissielid Horeca stroomt Jacq door naar de functie van penningmeester, waarin ook de coördinatie van contributiegelden valt. “De afgelopen jaren is de vereniging weer financieel gezond geworden, en zeker zo belangrijk, een club met een ziel. We zitten nu op 500, veelal jeugdige, leden en hebben zelfs een tijdelijke ledenstop. Het aantal kaderleden groeit helaas niet mee met het aantal leden. “Het lid wordt steeds meer een consument”.

Emigreren naar Suriname

Jacq is geboren in Paramaribo, en is op haar derde jaar verhuisd naar Nederland. Vanwaar de plannen om weer terug te gaan naar Suriname? “Het speelde al langer bij me. Mijn zus is al jaren geleden teruggegaan en ook een paar broers. Als ik in Suriname ben heb ik een soort thuisgevoel. Maar het gekke is, dat had ik ook weer als van een vakantie terugkwam in Nederland”. Maar het gevoel voor Suriname werd steeds sterker. “Bij mijn laatste bezoek aan Suriname dacht ik: Als ik terugkom heb ik een baan”. Dat laatste was niet helemaal af, maar contacten waren gelegd, en al vrij snel kwam er via een recruiter een baan in beeld.”Ik word nu Operations Manager bij SAB, de rumproducent van Suriname. Zij hebben een rumhuis in Paramaribo en dat ga ik runnen”. Ongetwijfeld voor de vele vakantiegangers een mogelijkheid om een experience met Jacq te maken. Ook het doen van kookworkshops zit nog steeds in Jacq haar planning. “En ik sta open voor het begeleiden van sociale projecten, ik heb in mijn werk en bij de voetbalvereniging veel over structureren geleerd, die kennis en ervaring wil ik graag toepassen en ook overdragen bij een project in Suriname.

Digitaal Bestuurslid

Het gesprek vindt plaats in de bestuurskamer van Zuidoost United. Aan de overkant van het Nelson Mandelapark zijn de mensen van Kwaku druk met het opbouwen van weer een volgende editie, bij Zuidoost United is Jacq aan het afbouwen en overdragen. Al blijft Jacq op afstand betrokken bij de club: “Het Horeca gedeelte draag ik over, Financiën blijf ik voorlopig doen aan de overkant van de oceaan”. Als penningmeester hanteert ze een strikte lijn: “Ik zeg tegen alles nee, tenzij het investeringen zijn om de positie van de jeugd te verbeteren en uitgaven waarbij een terugverdienaspect aan de orde is”. In dat eerste kader is Zuidoost United een samenwerking aangegaan met het programma Playing for Succes. “Dit programma is specifiek voor kinderen met een bepaalde sociale positie, hierin opgenomen de elementen: leren, spelen en gezonde maaltijden”. Een programma wat ze op afstand gaat volgen, want eind juli volgt de definitieve overstap. “Corona heeft ons geleerd om digitaal te werken, zo kan ik vanuit Suriname zeker nog wat bijdragen aan Zuidoost United”. Op 21 juli neemt Jacqueline afscheid van de mensen bij Zuidoost United.