15 april 2023
Lentewandeling in Gein

Na de herfstwandeling (Holendrecht, 2022), de winterwandeling (Venserpolder, 2023) dit jaargetijde de Lentewandeling, georganiseerd in Gein. De Lentewandeling was een aloude traditie die wel 20 jaar terug gaat in de tijd, waarin de Bijlmer Lentewandeling werd georganiseerd (start en finish bij sporthal Gaasperdam). Organisatie van deze ‘oude’ wandeling (en ook Bijlmer Lenteloop, tegenwoordig heet het Run) was altijd in handen van ambtenaren van het Stadsdeel Zuidoost. Op een gegeven moment stopte deze Bijlmer Lenteloop en was het een paar jaar geleden portefeuillehouder Sport en Bewegen Jakob Wedemeijer die vond dat er een wandeltocht voor bewoners uit Zuidoost moest komen. Op initiatief van sportmakelaar Robert Kathusing hebben hierop de wandelorganisaties uit Zuidoost bijeen gezeten en per jaargetijde een wandeling op de Wandelkalender Zuidoost gezet (de Zomerwandeling volgt nog) en overigens ook nog andere wandelingen zoals een kunst- en cultuurwandeling en een Anton de Komwandeling (beide in 2022 georganiseerd door o.a. Jenny van Dalen).

Voor de Lentewandeling was verzamelen bij buurthuis Gein, waar de 96 aanwezigen een toelichting kregen over het ontstaan van Gein 1 t/m 4. Belangrijk in het verhaal was politicus Jan Schaeffer, die o.a. zei: “In gelul kan je niet wonen” (1978). Het was dan ook niet voor niets dat de eerste stappen van de Lentewandeling over het Jan Schaefferpad ging, langs de honderden, ja duizenden woningen van Gein. En niet alleen woningen, prachtige natuurgebieden en overzichten over weilanden kwamen voorbij.

Al met al een geslaagde Lentewandeling, die mede tot stand kwam via de wandelorganisaties: Curazo, De Verbinding, B-Strong2Gether, Wan Piepel, Voetje voor Voetje, St. Profor en faciliterende diensten: ZuidoostBeweegt.nl, Sportloket Zuidoost en Team Sportservice Amsterdam.

De volgende loop is de Avond4daagse Zuidoost (van 23 t/m 26 mei, zie informatie via B-Strong2Gether). Start 18:00 uur bij het Bijlmer Sportcentrum. Toegankelijk voor alle bewoners, scholieren, werknemers van Zuidoost e.o.

Foto’s: Ellen Jansen.