22 september 2022
Sportdelegatie uit Zuidoost aanwezig bij XL Sportcafé Amsterdam.

Een vrij grote groep van Sport en Bewegen uit Zuidoost was aanwezig tijdens het XL Sportcafé van de gemeente Amsterdam, in het prachtige gebouw De Bazel, het oude ABN-kantoor aan de Vijzelstraat, waar nu o.a. het Stadsarchief gehuisvest is.

Avondvoorzitter Suse van Kleef mocht een volle zaal welkom heten, en begon met een interview met sportwethouder Sofyan Mbarki. Helaas niet in de zaal maar op band. Mbarki gaf aan de nodige uitdagingen te zien voor sportverenigingen, wil dat deze versterkt worden en niet verder verzwakt door opkomende commerciële partijen, bijvoorbeeld voetbalscholen. Zijn stelling is juist dat beide partijen elkaar dienen te versterken. Aandachtspunt is o.a. het verschil in rechtsvorm tussen beide aanbieders, waarbij de sportvereniging weer de leden als hoogste orgaan kent (i.t.t. een directie). Het punt versterken sportclubs komt op een later moment nog aan de orde. (houdt ZuidoostBeweegt.nl in de gaten).

Na de opname mocht de avondvoorzitter vervolgen met een aantal sessies verspreid over De Bazel. Rode draad was het boek van Job van Eunen: “De gelukkige vereniging”. Naast geluk en plezier, gaat het met name om de behoefte van de sporter, en hoe elke persoon de sport beleeft en ervaart. Onthulling van Suse (in haar jeugd voetbalster bij Buitenveldert) was nog dat Calvin Blankeldal als trainer voor haar belangrijk is geweest. Een vervolgsessie ging over de jeugd en de diverse fasen in de jeugd. Bekend is dat op de leeftijd van 12-14 jaar de jeugd vaak stopt bij een sportvereniging, om zich vervolgens weer op de leeftijd van 16-18 jaar aan te melden, in dit geval dat bij een sportschool. Aardige was nog een voorbeeld van meisjessport, die specifiek een plek bij de Kazerne (Reigersbos) hebben.

Na de jeugd was er een sessie over seniorensport. Senioren maken ondertussen voor 50% uit van Amsterdam. In de GGU 2023 (gebiedsgerichte uitwerking) en het Masterplan Zuidoost worden laagdrempelige sportactiviteiten voor ouderen vaak genoemd als nodig,. De sportinstuif in sporthal Gaasperdam is een mooi voorbeeld hoe acht sportaanbieders uit Zuidoost met een gezamenlijk programma ouderen welkom heten met sport en bewegen en tot slot een bakje koffie of thee.

op de foto: de groep uit Zuidoost (delegatie: zaalsport, watersport, aangepaste sport, veldsport, schoolsport en seniorensport. Zij wisten elkaar te vinden, samen met de sportmakelaars, de gemeente en Sportloket Zuidoost, maar uiteraard ook met andere sportaanbieders uit de stad.

Ontmoeten en netwerken, maar vooral ook mee discussiëren, kan binnenkort ook weer in Zuidoost, op 6 oktober tijdens de Inspiratiesessie in New Metropolis (aanmelden kan bij Sportloket Zuidoost). Deze sessie staat in het kader van het vormen van een beeld op de sport, t.b.v. het Masterplan Zuidoost 2021-2040.