17 mei 2023
Visie sport- en beweegbeleid (plan Sofyan Mbarki)

Wethouder Sport en Bewegen de heer Sofyan Mbarki, heeft bij de recente presentatie van zijn Visie Sport en Beweegbeleid een aantal kaders gesteld voor de komende periode. Naast de realisatie van 40 speeltuinen, die kinderen moeten uitdagen om te gaan bewegen, wil Mbarki werken aan het versterken van de sportverenigingen, sportclubs die in de Visie prioriteit krijgen. Specifiek voor Zuidoost wordt nog benoemd dat meerdere kinderen een zwemdiploma gaan behalen.

De punten uit het plan zijn beschreven in de Nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam (bron), onderstaand de weergave van de Nieuwsbrief.

Om gezond en fit te blijven, moeten we met z’n allen meer sporten en bewegen. Dat laatste kan al heel simpel: door meer buiten te spelen. In elke wijk moet voldoende plek zijn om dat te doen. Daarom gaan we 40 speelplekken helemaal opknappen of nieuw aanleggen. Neem speeltuin de Noorderling, die net weer open is na een flinke opknapbeurt.

Steeds meer kinderen zitten binnen op een scherm te turen, in plaats van buiten tikkertje te spelen. De kans is groot dat zij te dik en ongezond oud worden. Ook oudere Amsterdammers zitten te veel. Kortom: het is tijd voor beweging.

Wat doen we nog meer?

Behalve meer ruimte maken voor kinderen om buiten te spelen, doen we meer om Amsterdammers in beweging te krijgen. Hieronder een paar voorbeelden.

Ongelijk investeren voor gelijke kansen

We investeren extra in sport in Noord, Zuidoost en Nieuw-West. Daar bewegen kinderen en jongeren minder dan in de rest van de stad. Ook zijn ze minder vaak lid van een sportvereniging.

Subsidie voor sportverenigingen

Veel sportverenigingen hebben het moeilijk. Dat is grotendeels te wijten aan de coronaperiode. We bieden ze subsidie voor bijvoorbeeld een workshop financiën, of de inhuur van een interim manager. Daarnaast betalen we de kosten om lid te worden van een sportvereniging voor kinderen uit gezinnen die dat niet kunnen betalen. Dat gebeurt via het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Stadspas.

Meer kinderen een zwemdiploma

In onze waterrijke stad, moet ieder kind kunnen zwemmen. In 2022 hebben bijna 9.500 kinderen met hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur zwemles gehad. In het Flevoparkbad komt een nieuw bad, zodat meer kinderen zwemles kunnen krijgen en een diploma kunnen halen.

Sportcomplexen duurzamer maken

We investeren in onze topsportverenigingen en ons topsporttalentenfonds. We verbeteren ten slotte bestaande sportcomplexen en maken ze duurzamer. Daardoor kunnen de energiekosten omlaag en kunnen de complexen weer jaren mee.