28 juli 2023
Vincent Pappot: met Mijnsport actief in Zuidoost

In de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’ belichten we elke maand een betrokkene uit het domein Sport en Bewegen uit Zuidoost. Dat kan een (top)sporter zijn, een sportaanbieder, een medewerker van het team Sportstimulering Zuidoost of een bestuurder. Deze keer in de rubriek ‘ZuidoostBeweegt in Beeld’: Vincent Pappot. Vincent is in 1998 gestart als sportbuurtwerker in Nieuw West en de Baarsjes en is sinds 2006 actief in Zuidoost bij verschillende activiteiten en programma’s. Per 1 juli is Vincent gestopt als sportmakelaar voor Zuidoost, maar hij blijft actief met Mijnsport (met ook sport- en spelprojecten in Zuidoost).

Geboren en getogen in Osdorp

Vincent is geboren en getogen in het stadsdeel Osdorp. Hij is al op vroege leeftijd aangetrokken tot de sport en kiest voor een studie aan het CIOS (Overveen). In het schooljaar 94-95 start Vincent zijn professionele carrière in de Sport als stagiair in stadsdeel Zuid. Na zijn studie komt hij in dienst bij het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer als sportbuurtwerker. In 2006 maakt hij de overstap naar Sciandri (organisator van sportprojecten, red.) en heeft in die jaren zoveel kennis en ervaring opgedaan met sport en spel dat hij in 2009 besluit een eigen bedrijf te starten: Mijnsport. Eerste activiteit is de verhuur van mobiele voetbalboardingen. Daarna volgen als snel sport- en spelprojecten. Waar hij bij Sciandri veelal projectmanagement doet, komt toch de behoefte om met de voeten in de klei te staan door zelf weer mee te draaien met de projecten, een mooi voorbeeld daarvan was de organisatie van de Sport Dag Zuid Oost, voor 600 medewerkers van stadsdeel Zuidoost.

Sportmakelaar Zuidoost

In 2006 gaat Vincent aan de slag in Zuidoost als sportbuurtmedewerker. Klussen zijn op straat en op de pleinen in de buurt: Hakfort, Huigenbos, Adidasplein, Geerenstein e.a. Als jongen van Osdorp was de Bijlmer een cultuurverandering. “In Osdorp zagen we de Bijlmer als een getto, maar wat opviel in de Bijlmer was dat de sfeer onder jongeren goed was, en bovenal na afloop van een activiteit waren alle materialen er nog. Mooi voorbeeld was ook dat na een activiteit met sport en spel de hesjes waren vergeten, 2 dagen laten kregen we die gewassen, gestreken en gesorteerd weer netjes terug. En bovenal, er was meer een community gevoel in Zuidoost: Men is trots op de Bijlmer. Wat opvalt in de Bijlmer zijn de vele tienerzwangerschappen, dat zie je bijna niet in Nieuw West”, aldus Vincent.

Hij is vooral actief met sport en spel op school. Een van de lopende projecten (als opdracht van het stadsdeel Zuidoost) is Pauzesport, welke hij met Mijnport in 201o is gestart onder de naam “Lekker spelen op het schoolplein”. Vincent heeft voor Zuidoost een aantal zaken op de kaart gezet, zoals het Waterproject (om kinderen meer kraanwater te laten drinken) en hierbij is ook het Drankenbord dat op bijna elke school in Amsterdam hangt (met een overzicht van hoeveel suikerklontjes er in een blikje of pakje frisdrank zitten en hoeveel je hiervoor moet bewegen om het te verbranden). “Vooral de samenwerking met sportaanbieders en de groei van mensen is prachtig om aan bij te dragen”.

Manager Bijlmer Sportpark

In de periode 2011-2017 is Vincent sportparkmanager van het Bijlmer Sportpark. “Het park is in 2010 ingericht om te sporten. We zijn in die periode van 3 gebruikers naar 100 gebruikers gegaan, we verdienden daarmee door de goede samenwerking met Zuidoost United een nominatie van de Sportraad Amsterdam voor de Sportpenning van Amsterdam”. Na 2017 is Vincent voor 20 uur per week wederom als sportmakelaar in dienst van het stadsdeel getreden (naast zijn activiteiten voor Mijnsport). Eerst via Randstad uitzendbureau, maar later ook via Team Sportservice Amsterdam (TSA) en later via het team Sportstimulering van Zuidoost. Eén van de innovaties in die periode is de introductie van Sportlobbi, het Mobiele Sportloket van stadsdeel Zuidoost. “Met dit elektrische karretje promoten we de sportactiviteiten in de buurt en leggen we de verbinding tussen de sportaanbieders en de bewoners. Ik zie dit als een van mijn leukste zaken die gerealiseerd zijn voor Zuidoost. Door de veranderende wet en regelgeving was het voor Vincent niet meer mogelijk om voor stadsdeel Zuidoost te kunnen werken. Vincent is met zijn bedrijf Mijnsport nog volop in Zuidoost te zien. Een stadsdeel dat door de goede sfeer en niet vergeten het eten, ondanks zijn Osdorpse roots, hem niet los meer zal laten. Zijn advies is om vooral veel in contact te blijven met de sportaanbieders en de sporters. “Sport verbindt en we moeten een passend sport- en spelaanbod creëren, zodat iedereen, maar vooral elk kind mee kan doen”, besluit Vincent de sessie.

Uiteraard danken we Vincent voor zijn rijke bijdrage aan Zuidoost, en zien hem zeker terug in het veld.