10 november 2022
Zedgar Veldhuizen vertelt over duurzame inrichting Adidas plein op de Nationale Sport Vakbeurs

Vanuit Amsterdam Zuidoost mocht onze college Zedgar Veldhuizen een presentatie geven over duurzame inrichting van de openbare ruimte op het gebied van sporten, spelen en bewegen.

Hij ging daar in op het vraagstuk: Hoe kunnen we sport en speelruimtes duurzaam laten mee bewegen met de demografische ontwikkeling van een buurt of wijk zodat deze blijven aansluiten op de behoeftes van de gebruikers/bewoners?

Op dit moment bouwen we mooie sport en speel plekken die dan 20 a 25 jaar mee gaan en soms nog wel langer. Deze onderhouden we en zorgen er voor dat die goed gebruikt kunnen worden. Maar elke 10 jaar verandert de samenstelling van een buurt of wijk terwijl de sport- en speelruimtes al die tijd het zelfde blijven. Op den duur worden deze dan ook niet meer gebruikt. Een gemiste kans. Wat kunnen we en wat gaan we daar aan doen?

In de gemeente Amsterdam zijn we gestart we met een pilot. We gaan voor het Adidas plein/sportveld in Gaasperdam kijken of we met de marktpartijen een manier kunnen bedenken die de geschetste problemen kunnen oplossen. Een van de ideeën die we gaan uit proberen is dat we over gaan van product inkoop naar dienst inkoop. (Voorbeeld: we kopen geen lichtmasten op een sportveld, maar we kopen goede verlichting van 17:00 tot 22:00 uur en hoe de producent dit oplost, is een dienst) Samen met bewoners, marktpartijen en de gemeente gaan we onderzoeken hoe we hier tot beste oplossing kunnen komen. Op die manier hopen we een oplossing te bieden aan een duurzame en goed gebruikte buitenruimte die aansluit op de wensen en de behoefte van de bewoners/gebruikers.

De komende maanden gaan we met deze pilot aan de slag. Er liggen grote uitdagingen voor ons als gemeente maar ook voor de markt en zeker voor de bewoners/gebruiker. Die gebruiker zal een heel belangrijke rol gaan spelen in dit geheel. De mark zal met de gebruiker moeten afstemmen wat men wil en wij als gemeente moeten controleren of dat ook daadwerkelijk gebeurt. De komende maanden houden we jullie op de hoogte van de vooruitgang van deze pilot. Als er vragen zijn kun je contact opnemen met Zedgar Veldhuizen. Z.veldhuizen@amsterdam.nl

Zedgar Veldhuizen tijdens presentatie op de Nationale Sport Vakbeurs in Gorinchem woensdag 9 november 2022